Ahhoz, hogy valaki a Sportegyesület tagja legyen - az alapvető emberi normák betartásán túl (vagy belül) - két fő feltételnek kell eleget tenni:

  • Egészségügyi alkalmasság igazolása
  • A kötelező "rezsi" költségek megfelelő rendezése

Egészségügyi alkalmasság

Az edzésen a karatekák fokozott igénybevételnek (légzés, keringés, izületek, stb) vannak kitéve. Fontos, hogy mindenki jó egészségi állapotban legyen, hogy az edzésmunkát jól tudja teljesíteni.

A jó egészségi állapotot a SPORTORVOS tudja ellenőrizni és igazolni (NEM a körzeti orvos).

Lehetőség van a versenyzésre, aki versenyezni szeretne részükre a versenyeken KÖTELEZŐ a sportorvosi igazolás bemutatása, a tagsági könyvében érvényes VERSENYEZHET sportorvosi bejegyzésnek kell lennie. Azoknak a versenyre készülő edzőtársaknak akiknek a BudoPass "orvosi engedélyek" rovatában még nem szerepel VERSENYEZHET bejegyzés, szakorvosi vizsgálatokon is túl kell esni (vér labor, szemészet, neurológia, ortopédia). Akiknek már megvan a bejegyzés (és nincs egyéb panaszuk), elegendő az alap, évenkénti (18 éven aluli versenyzőnél félévenkénti) sportorvosi vizsgálat (pisi, vérnyomás, szem, EKG)

A felelős öngondoskodás érdekében (is) mindenkit kérünk, hogy évente egyszer járja végig az orvosi (tor)túrát, vizsgáltassa át magát.

Az edző csak úgy tud felelősséggel edzést tartani, ha a formákat a tagok betartják, és nem kell attól tartania, hogy valaki szépen csendben összecsuklik és kihullik a sorból.

Jelenleg Szegeden a Horváth Mihály u. 5 szám alatti Oázis Rehabilitációs és Egészségfejlesztő Központ épületében üzemelő sportorvosi rendelőbe kell a vizsgálatra időpontot kérni. (rendelési idők) A vizsgálatnak is van párezer Ft költsége.

Kapcsolódó cikk: www.versenyezhet.hu

Kötelező költségek

A Karate tömegsport szinten való űzése (relatíve) nem költségigényes (vesd össze: konditerem, uszoda bérlet, technikai sportok), de azért némileg áldozni kell rá:

Havi egyesületi tagdíj: 8 000 Ft / hó
Éves szervezeti tagdíj: 10 000 Ft /év (évente egyszer, egy összegben fizetendő)
A havi befizetendő díj az egyesületet és a sporttársat terhelő alábbi költségekből tevődik össze:
Éves szakszövetségi (MKSZ) egyesületi díj:20 000 Ft / év / egyesület
Éves szakszövetségi (MKSZ) személyi díj:1 000 Ft / év / fő
Éves stílusszövetségi (OKKH) egyesületi díj:30 000 Ft / év / egyesület
Éves stílusszövetségi (OKKH) személyi díj:5 000 Ft / év / fő
Tagsági könyv :1 500 Ft / db
Adminisztratív (könyvelés, posta) költség:2 000 Ft / év / fő
Terembérlet:8 500 Ft / óra
Az MKSZ és az OKKH szervezetek részére történt befizetéseket a tagsági könyvbe (BudoPass) ragasztható bélyegek igazolják.

Havi egyesületi tagdíj:

A havi terembérleti, könyvelési és hivatalos levelezési költségekből tevődik össze.

Éves szervezeti tagdíj:

Az Egyesület Dojo két jogi és szakmai "felettes" szervezetnek a tagja. Az egyik a Magyar Karate Szakszövetség (MKSZ), a másik az Oyama Karate Kyokushin Hungary (OKKH)

Az MKSZ - sporttörvényben meghatározott szakszövetségi feladatai szerint - jogi keretet ad a sportág működésének, nyilvántartja a regisztrált karatekakat, részt vesz versenyek szervezésében, szakmai segítséget nyújt az edzőknek.

Az OKKH, mint stílusszervezet biztosítja a az előmenetelhez, vizsgázáshoz szükséges szakmai hátteret (versenyzői, edzői, bírói képzések), versenyeket szervez, felkészíti és versenyezteti a válogatottakat a belföldi és nemzetközi tornákon. Az OKKH a WAKKU szervezeti tagság révén biztosítja a KYOKUSHINKAI KARATE név és a szimbólumok (kanji, kanku) jogszerű használatát is.

Tagsági könyv:

A tagsági könyvben a karatekak alapadatai, előmenetelének (öv, bírói vizsgák) adatai és az egészségügyi bejegyzések szerepelnek. A könyvecskét (Budopass) az MKSZ szolgáltatja, amelyet csak egyszer kell megvásárolni. (elvesztés esetén pótolni kell)


Opcionális költségek

Vizsga díjak:

A vizsgázás nem kötelező. Mindenki nyugodtan járhat edzésre úgy is, ha nem szeretne vizsgázni.

Aki azonban a jártasságát szeretné övszínnel kifejezni, azok számára (színesövre) általában évente két alkalommal van vizsgalehetőség, ez azonban díjköteles. Az vizsgadíjak színesövre 3-10e Ft között vannak övfokozatonként emelkedően. Feketeövre edzőtáborban van vizsgázási lehetőség, ennek díja 25e Ft.

Egyéb költségek:

Erősen javasolt egy előírás szerinti edzőruha (és edzőtáborra váltóruhák) beszerzése (mérettől, márkától függően kb 13 000 Ft-tól...) Az edzőruha megvásárlása a hamar elhasználódó pólók és melegítőnadrágok miatt gyorsan megtérülő befektetés...

A nyári kültéri (futó) edzésekhez erősen javasolt egy pár alkalmas, kényelmes edzőcipő vásárlása.

Versenyzés esetén (versenyzőként, nézőként) szükséges lehet a nevezési díjak és az utazási költségek biztosítása.

A "haladó" karatekák számára javasolt részt venni (ha nem is minden évben) a szervezet nyári edzőtáboraiban. Ez kb 60 000 Ft + utiköltség + költőpénz.

Általában apránként, mindenki kialakíthat magának egy eszközparkot amely be pl. egyéni (otthoni) sporteszközök (súlyzók, ugrálókötelek, expanderek) védőfelszerelések (bandázs, lábszárvédő, boxkesztyű, stb) tartozhatnak.

Ezeken felül a költségek határa a csillagos ég - ki mennyit tud/akar rászánni a kedvtelésére, életformájára.

Frissítve: 2023.09.01