MIELŐTT A DOJOBA LÉPSZ:

-Az edzőtársakkal való fizikai érintkezés miatt nagyon fontos az egészség a higiénia és az ápoltság.

-A gyakorló ruhád (karategi) mindig legyen rendes és tiszta. Ha elszakad meg kell varrnod vagy foltoznod. Egy javított, foltozott karategit hordani nem szégyen, de egy szakadtat vagy piszkosat viselni igen.

-A nők, lányok egyszínű fehér pólót hordhatnak a karategi alatt, a férfiak semmit! Balesetvédelmi okokból nem viselhetsz semmilyen ékszert, karórát edzés alatt!

-A Dojoban mezítláb folyik az edzés, - a szabály alól kivételt az edző tehet, - ezért a cipőt, papucsot szépen rendben, sorban helyezd el, a Dojo bejárata mellett, ha lehet kívül!

A DOJOBAN

-Amikor belépsz a Dojoba, vagy elhagyod azt, állj meg az ajtóban befelé fordulva, hajolj meg és mondj hangos OSU!-t. Ez jelképezi a Dojo és a bent levők iránti megbecsülésedet.

-Ha beléptél a Dojoba és még nem kezdődött el az edzés, sorban menj oda a magasabb övfokozatúakhoz, meghajlással és OSU!-val köszöntsd őket! Kezdd a legmagasabb övfokozatúval!

-Ha már bent vagy a Dojoban és nálad magasabb fokozatú lép be várj, amíg ő maga végez a köszöntésekkel, azután menj oda hozzá és köszöntsd!

-Ha magasabb fokozatú kezet nyújt neked, két kézzel viszonozd - ez a tisztelet jele. A kezeid tartsd egyformán, ne a csuklóját, vagy az alkarját fogd meg a balkezeddel, mert az tiszteletlenség.

-Ha feketeöves, vagy az edző lép a Dojoba, a rangidős (legmagasabb övfokozatú) karatéka vezényeljen FUDO DACHI!-t és SEMPAI / SENSEI / SHIHAN NI REI!-t, a válasz: OSU!

-A küzdelmet ne gyakorold, ha az edző nincs jelen.

-A DOJO rendes, tiszta és biztonságos állapotának fenntartásáért mindenki felelős.

-Tilos a Dojoban enni, inni, rágógumizni és dohányozni.

AZ EDZÉS KEZDETE

-Az edzés kezdetére a rangidős karatéka álljon az első sor jobb szélére, és rangsor szerint sorakoztassa a csapatot. Igazodj jobbra és előre.

-Amikor az edző szemben feláll a csapattal, a rangidős vezényeljen FUDO DACHI-t, majd üdvözlést: SEMPAI / SENSEI / SHIHAN NI REI!-t és OTAGAI NI REI!-t. Mindkettőre válaszolj meghajlással és hangos OSU!-val. Ezzel az edzés elkezdődik.

AZ EDZÉS

-Az edzésről nem illik elkésni. Ha késve érkezel az edzésre, belépés és köszönés után térdelj le az ajtó mellé, a fal felé nézve SEIZA-ba. Ha az edző szólít, állj fel, fordulj felé, hajolj meg és mondj OSU!-t. Utána gyorsan állj be a sorba! Ilyenkor már ne kezdj el a társaidnak köszöngetni, beszélgetni!

-Mindig gyorsan hajtsd végre az utasításokat!

-Ne lépj ki a sorból anélkül, hogy arra engedélyt kérnél az edzés vezetőjétől. Ha el kell menned, ne mászkálj a csapat és az edző közötti téren, lépj a sorod mögé, menj ki a sor mentén oldalra, és ott távozz.

-Mindig a megfelelő megszólítást alkalmazd az edzésvezető felé (SEMPAI, SENSEI, SHIHAN) a Dojoban. Ha hozzád szól, mindig nyugtázd hangos OSU!-val.

-Ha valamit mondani akarsz az edzőnek, várd meg az alkalmas pillanatot, pl. két gyakorlat között, Yasume alatt, magyarázat idején, kérdésre,.. és hangos OSU!-val jelezd a szándékodat. Ha az edző megkérdezi, mit akarsz, akkor közöld vele.

-Ha bármit adsz a feljebbvalódnak mindig két kézzel nyújtsd át. Ez a tisztelet jele.

-Az edzésed komoly dolog. Ne nevetgélj, ne vihogj, ne beszélj és ne szakítsd meg a gyakorlatot.

-Mindig FUDO DACHI-ban várd a következő utasítást, hallgasd a magyarázatokat. Soha ne álldogálj csípőre tett kézzel.

-Az edzésvezető minden utasításának kérdezés nélkül engedelmeskedned kell a Dojoban. Nem fog olyasmit kérni, amit ő maga ne próbált volna ki. Ha nem tudod helyesen végrehajtani, akkor próbáld a legjobb tudásod szerint megtenni. NE ADD FEL!

-A páros gyakorlatok megkezdése előtt a partnered felé hajolj meg és mondj O NAGAI SHIMASU!-t. Amikor elválsz a partnertől, köszönd meg neki a közös munkát, mondj ARIGATO GOSAI MASHITA!-t.

-A szünetek alatt ne ülj le, ne támaszkodj, ne feküdj le! Csinálj valami hasznosat, ne vesztegesd el az edzésidődet!

AZ EDZÉS BEFEJEZÉSE

-Az edzés végén az edző felsorakoztatja a csapatot és megáll velük szemben. A rangidős, aki az első sor jobbszélén áll, vezényeljen: SHINZEN NI REI!-t, válasz OSU!, az edzésvezetőnek megköszönjük az edzést- vezényszavak: SEMPAI / SENSEI / SHIHAN NI DOMO ARIGATO GOSAI MASHITA! - válasz: ARIGATO GOSAI MASHITA!, a társainknak is köszönetet mondunk - vezényszavak: OTAGAI NI DOMO ARIGATO GASAI MASHITA! válasz: ARIGATO GOSAI MASHITA!. Az edző általában a KEIKO OWAARI! vezényszóval jelzi, hogy vége az edzésnek.

-Mielőtt kilépsz a sorból, illik megköszönnöd a társaidnak az edzést, mondj nekik ARIGATO GOSAI MASHITA!-t jobbra, előre, hátra és balra is.

-Mielőtt kilépsz a Dojoból, ne felejts el megállni az ajtóban befelé fordulva, hajolj meg és mondj OSU!-t.

Frissítve: 2008.03.29.