Eredeti írás: www.masutatsuoyama.com

Kyoku Shin Kata A Kata kanji (Kyoku Shin Kata - 3. eleme) a következő írásjelekből van összeállítva:

Katachi jelentése: "forma" vagy "alakzat"
Kai jelentése: "vágás"
Tsuchi jelentése: "föld" vagy "talaj"

A szimbólumok szó szerinti fordítása nehezen értelmezhető, ezért a Kata kifejezést úgy fordítjuk, mint formagyakorlat, képzelt ellenféllel való kötött technikájú küzdelem.

A Kata védések, rúgások, ütések sorozata különféle állásokban, előre-hátra, oldalra mozogva. A mozdulatok száma és sorrendje nagyon változatos. Az egyensúly a támadó és védekező technikák között, az alkalmazott állások és a folyamatos mozgások iránya egyéni karaktert ad minden formagyakorlatnak.

Sosai Masutatsu Oyama A Kata gyakorlásán keresztül, a hagyományos technikai elemeket felhasználva az igazi küzdelmet lehet megtanulni. Az egyensúly, a mozgáskoordináció, a légzés és a koncentráció szintén fejleszthető általa. Helyesen gyakorolva a Kata nagyon jó fizikai testgyakorlat, a test és a szellem kondíciója nagyon hatékonyan javítható a segítségével. Állandó edzéssel, szorgalmasan gyakorolva, a Kata mozdulatai kifinomulttá és tökéletessé válnak. A részletekre való odafigyelés az ami szükséges a kata által gyakorolt önfegyelem tökéletesítéséhez.

A koncentráción, és a gyakorláson keresztül magasabb szintű tudás érhető el - a Kata bevésődik a tudatalattiba és később nem kell tudatos figyelmet fordítani a mozdulatokra. Ez az amit a Zen Mesterek úgy hívnak, hogy "mushin" azaz "gondolkodás nélkül".

A tradicionális Katák tanulása, gyakorlása lehetőség arra, hogy bepillantsunk a harcművészetek és a Kyokushin Karate történetébe, a stílusok és a technikák eredetébe.

Masutatsu Oyama azt mondta egyszer, hogy gondoljunk úgy a karatéra mint nyelvre amelyet beszélünk. A Kihon technikáira úgy tekinthetünk mint az ABC betűire, kombinációkra úgy mint szavakra, a Katákat értelmezhetjük mint a mondatokat, és a Kumite pedig olyan mint a beszélgetés.

A Sosai azt vallotta, hogy jobb mesterien tudni csak egyetlen formagyakorlatot, mint sokat félig megtanulni. Katákkal kapcsolatban három fő szempontot emelt ki:

  • A technikák ütemezése (gyors - lassú tempó). A Katák végrehajtási sebessége különböző - néhány technikát gyorsan, míg másokat lassan kell végrehajtani.
  • A technikák erőteljessége (feszes - lágy mozdulatok). A Kata keménysége az erős és a lágy technikák megfelelő egyensúlyából származik.
  • A légzés irányítása

A Kyokushin Katák

A Kyokushin Katákat a kialakulásuk és a fejlődésük alapján gyakran két - "Északi" és "Déli" - csoportba sorolják.

 

Az "Északi" Katák hasonlóak a Shotokan Karete formagyakorlataihoz, amelyeket Masutatsu Oyama - Gichin Funakoshi mesternél folytatott tanulmányai után fejlesztett ki. Funakoshi mester az általa alkototott Katákat az Észak-Kinai Kempo és a Shorin Ryu gyakorlataiból állította össze, az Okinawai Karate stílusa pedig a kínai Shaolin (Shorin) Kempo technikáin alapszik. Ezekre a formagyakorlatokra a hosszú erőteljes állások, az erős ütések és védések jellemzőek.

A "Déli" Katákat Mas Oyama a Goju Ryu gyakorlatai alapján fejlesztette ki amikor So Nei Chu mesternél tanult. Ezek a Katák pedig a Dél-Kínai Kempo technikáiból származnak. A Déli Katák mozdulatai körkörösek és látványosabbak mint az Északi Katáké.

Frissítve: 2010.07.29.