Egyesületünk tagjai, Shihan Borza József útmutatása által összeállított vizsgakövetelmények teljesítésével léphetnek előre.

A vizsgákat Sensei Elhardt Péter vezeti.

A vizsgák során elméleti, erőnléti, technikai valamint küzdőtechnikai feladatokat kell teljesíteni.

A vizsgakövetelmények

Az adott övfokozat eléréséhez szükséges feladatok az alábbi címekre kattintva tekinthető meg:

10. kyu   09. kyu
08. kyu 07. kyu
06. kyu 05. kyu
04. kyu 03. kyu
02. kyu 01. kyu
dan

A vizsgák menete

A vizsgán (is) tisztán, rendezett külsővel, frissen mosott, vasalt edzőruhában illik megjelenni. A vizsga előtt mindenki számára erősen javasolt, hogy nyújtson-lazítson, bemelegítse az izmait és rendezze gondolatait.
Általában egy kijelölt Senpai irányításával idokihon gyakorlatokkal közösen is végzünk bemelegítést.
Bemelegítés után a vizsgázók övfokozatonként sorokba rendeződnek - elöl az alacsonyabb, hátul a magasabb övfokozatúak.

A vizsga első szakaszában mindenkinek egyszerre az erőnléti feladatokat kell teljesíteni - a vizsgáztatók által fokozatonként kirótt mennyiségben, minőségben.

Az erőnléti gyakorlatok befejezése után kezdődik a technikai vizsga. A bázistechnikai kombinációkat, formagyakorlatokat, küzdőgyakorlatokat minden övfokozatú vizsgázó egyszerre hajtja végre, addig amíg a vizsgáztató meggyőződik a jelöltek felkészültségéről.
Amikor az adott övfokozatú vizsgázók befejezik a technikai feladataikat, akkor elméleti kérdésekre kell válaszolniuk. A feladatok befejezése után kivonulnak a teremből, felkészülnek a küzdelmekre és megvárják, hogy a magasabb övfokozatúak is befejezzék a technikai gyakorlataikat.
Ha a legmagasabb fokozatú vizsgázók is befejezték a technikai vizsgát, akkor a vizsgázók rövid pihenő után - fokozatuk szerint - küzdőpárokba rendeződnek.

A vizsgaküzdelem során a vizsgázók feladata az, hogy végig balesetmentesen, aktívan dolgozzanak, bemutassák technikai képzettségüket, állóképességüket a Dojo Kumite szabályai szerint. Övfokozatonként, az adott mennyiségű küzdelem teljesítése után a vizsgázók kiállnak. Amikor fogynak a vizsgázók, akkor nem vizsgázó, pihent segítők állnak be párnak.
A segítők feladata az, hogy a vizsgázók számára megfelelő kihívást jelentő ellenfelek legyenek, akik segítségével a vizsgázók bemutathatják a támadó és védekező kombinációikat és a küzdőszellemüket.

A vizsga sorakozás és egymás köszöntése után - eredményhirdetéssel záródik.

Edzőtábori vizsgák

Minden nyári (nemzetközi) edzőtábor övvizsgával zárul, amely fontos (nem kötelező) lehetőség az előrelépéshez.

A vizsgán a szervezet vezetői és vendégei is edzésről-edzésre figyelemmel kísérik a karatekák teljesítményét, így a vizsgázás már az edzőtábor első edzésén megkezdődik.

Az edzőtábori vizsgán is ugyanolyan a mennyiségű és minőségű gyakorlatot kell elvégezni mint a "házi" vizsgán, ám a vizsgát megelőző egész heti edzések mély nyomot hagynak a karatekák izomzatában - ezért fejben még erősebbnek kell lenni.

A fokozott erőbedobás és az ismeretlen mesterek jelenléte okozta drukk miatt az edzőtáborban teljesített vizsga különösen értékessé válik lélekben, miután elmúlik az izomláz.

Frissítve: 2010.10.12.